mengenai tuntutan penangguhan cukai

Baru-baru ini, Kementerian Strategi dan Kewangan telah menyentuh reaksi politik kerana permintaan untuk menangguhkan cukai aset maya telah meningkat, terutamanya kepada pelabur muda. Ini kerana kebimbangan bahawa keadaan di mana jabatan itu berlutut semasa kontroversi pemegang saham utama tahun lepas mungkin diulang.

Menurut laman web Cheong Wa Dae, Cheong Wa Dae, 48,000 orang mengambil bahagian dalam petisyen bertajuk “Tolong meningkatkan jumlah potongan cukai mata wang penyulitan dan menangguhkan tempoh permohonan cukai.””Berhenti menyentuh duit syiling bit, adakah anda mahu lelaki berusia 20-an dan 30-an hidup sebagai budak seumur hidup?” Lebih daripada 36,000 orang memohon, “Jika anda mengambil cukai dari wang penyulitan tahun depan, sila sahkan dan memupuk aset maya!” 20,000 orang mengambil bahagian.

Kerajaan akan mengklasifikasikan pendapatan yang dihasilkan daripada memindahkan atau menyewa aset maya dari tahun depan ke dalam pendapatan lain dan memisahkannya menjadi 20% (cukai tempatan berasingan). Sekiranya keuntungan 10 juta won berlaku, potongan asas akan dikenakan cukai sebanyak 1.5 juta won, 20% untuk 7,500,000 won. Apabila cukai dikenakan, jumlah pendapatan dan kerugian yang diperoleh daripada pelbagai aset maya ditambah untuk cukai, tetapi potongan pemindahan tidak terpakai.

Sebaliknya, stok akan mula dikenakan cukai dari tahun 2023, dan cukai akan dikenakan hanya kepada pendapatan yang melebihi 50 juta won dalam potongan asas. Sekiranya anda melihat kerugian tahunan, ini bermakna anda akan membayar cukai selama lima tahun.

Pelabur mata wang maya melihat aset maya sebagai aset pelaburan yang serupa dengan stok, dan dengan itu menerima perbezaan ini sebagai “diskriminasi cukai”. Selain itu, Eun Sung-soo, pengerusi jawatankuasa kewangan, baru-baru ini membeli kemarahan pelabur aset maya dengan berkata, “Mereka yang melabur dalam aset maya tidak boleh dilindungi oleh kerajaan.”Memandangkan kerajaan, yang tidak mengiktiraf nilai aset maya, semakin banyak kebencian bahawa ia akan mengambil cukai, bilangan orang yang mengambil bahagian dalam petisyen itu adalah 137,000, yang dipanggil “Saya menggesa Eun Sung-soo untuk meletakkan jawatan secara sukarela.”Petisyen itu juga melebihi 8,000 orang, berkata, “Saya meminta pemecatan pengerusi kewangan Eun Sung-soo.”

Kementerian Kewangan dan Ekonomi, yang merupakan badan utama rang undang-undang cukai, cemas. Masa cukai untuk aset maya telah ditangguhkan dari Oktober tahun ini hingga Januari tahun depan. Kerajaan mengatakan bahawa jumlah potongan asas (2.5 juta won) adalah sama dengan aset lain selain stok, jadi tidak ada masalah. 폰테크 Adalah menunjukkan bahawa sukar untuk merawat pelaburan ekuiti dan pelaburan aset maya yang kuat yang membantu pertumbuhan korporat dan pembangunan ekonomi.

Walau bagaimanapun, ahli politik yang menyedari minda orang muda seolah-olah mengambil langkah-langkah untuk langkah-langkah. Parti pemerintah juga telah memulakan pemeriksaan keadaan di peringkat jawatankuasa dasar, sedang mempertimbangkan untuk menubuhkan jawatankuasa khas yang berasingan, dan kuasa parti pembangkang juga memutuskan untuk melancarkan pasukan petugas (TF) untuk mengkaji sistem aset maya. Ada yang berpendapat bahawa penangguhan cukai ke atas pendapatan pelaburan aset maya harus dipertimbangkan.

Akibatnya, terdapat pemerhatian bahawa di dalam dan di luar jabatan, ia boleh ditindas oleh kalangan politik yang telah memimpin pendapat umum seperti kontroversi mengenai piawaian pemegang saham utama tahun lepas.Kementerian Kewangan dan Ekonomi telah menolak untuk menurunkan standard pemegang saham utama, yang tertakluk kepada cukai pendapatan pemindahan saham, dari 1 bilion won kepada 300 juta won tahun lepas, tetapi terpaksa memilih “menjaga fenomena” dengan menolak pendapat umum oleh kalangan politik

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다